czwartek, 29 maja 2014

Co jemy?

Polska kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Są tacy, którzy twierdzą, że jest wyjątkowo niezdrowa, lub wręcz... niesmaczna. Ale już sama fraza "kuchnia polska" jest problematyczna, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z kartoflami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na kostce rosołowej, z koncentratem i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich kuchniach tak się gotuje. Ale NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską.

Polskie tradycyjne dania są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. ryba pieczona w soli
ryba w soli przepis - też dobry
Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj pstrąg pieczony przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.
Oprócz tego mogę jeszcze odesłać do: pstrąg pieczony przepis - moim zdaniem są to całkiem pomocne materiały.
Na temat ryba w soli przepis to też niezłe info

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz