piątek, 28 lutego 2014

O kuchni francuskiej raz jeszcze

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. kurczak w winie

Kuchnia francuska do łatwych nie należy. Dania mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem parę składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na temat kurczak w winie to też niezłe źródło kurczak w winie też jest ciekawie opisany temat Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj kurczak w winie - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania. kurczak w winie - to całkiem niezłe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz