środa, 12 lutego 2014

Sprawa polska w kuchni

Nasza kuchnia nie ma zbyt dobrej opinii. Niektórzy uważają, że jest tłusta i kaloryczna, lub wręcz... niesmaczna. Jednak już sama kwestia "kuchnia polska" stwarza problem, no bo polska, czyli jaka? Czy kuchnia polska to klasyczny schabowy z ziemniakami, podlanymi tłuszczem, z mikrą porcją surówki? Czy też królowa polskich zup - pomidorowa na bulionie z kostki, z pomidorami w formie gotowego koncentratu i śmietaną? Do tego vegeta, kucharek, lub maggi - mnóstwo soli, glutaminianu sodu, i Bóg wie czego jeszcze. Niestety w wielu polskich domach tak się gotuje. Jednak NIE WOLNO utożsamiać tego z kuchnią polską. żurek śląski przepis

Polskie tradycyjne potrawy są bogactwem narodowym, częścią naszej tożsamości i kultury, naszym znakiem charakterystycznym. Mamy bryndzę, oscypek, czy kabanosy. Mamy znane i lubiane pierogi, pyszny barszcz czerwony, czy też bigos.

Boże broń przed tym, żeby się tego wstydzić! Oprócz "klasyków" jest też sporo nieodkrytych jeszcze kart naszej kulinarnej historii. Dorze byłoby trochę odczarować naszą kuchnię. Polecam również żurek śląski przepis żurek śląski przepis - też dobry Warto rzucić okiem także na żurek śląski przepis Dodatkowe informacje znalazłem właśnie tutaj żurek śląski przepis - polecam ten artykuł. Zdecydowanie jest warty przeczytania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz